2018

Winnaar Thomas Snoeijs

JURYRAPPORT :

Voor de achtste Jip Golsteijn Journalistiekprijs kreeg de jury, bestaande uit Eline Verburg, Nathalie Kester en Paul Evers, 102 inzendingen onder ogen. Variërend van hoofdstukken uit boeken tot artikelen uit muziektijdschriften, internetpublicaties en columns. De meeste inzendingen kwamen van Volkskrant-medewerkers, twaalf, gevolgd door NRC Handelsblad met negen, en één van De Correspondent. Ook 3 voor 12 deed een gooi naar deze prijs.

De jury stelt als algemene observatie vast dat de inzendingen dit jaar minder dieptepunten kenden maar ook minder hoogtepunten dan in voorgaande jaren. Ook stelt de jury vast dat het aantal vrouwelijke inzenders achterblijft bij het aantal mannelijke. De twee weken geleden gepubliceerde shortlist laat voor het eerst ook een inzending zien die in het Belgische tijdschrift HUMO werd gepubliceerd: een verhaal over Luc De Vos van de hand van Leon Verdonschot. De overige genomineerden zijn: Leendert van der Valk met zijn reisverhaal over Togo en Benin, gepubliceerd in Jazzism; Phil van Tongeren met het verhaal Back to no future, gepubliceerd ter gelegenheid van een punkfilmfestival in het Eye; Thomas Snoeijs met een dubbelinterview met Iggy Pop en Josh Homme, gepubliceerd in OOR; en Ralph-Hermen Huiskamp met zijn publicatie over St. Vincent voor 3 voor 12.

Er werden ook enkele delen uit Dutch Mountains van Peter Voskuil ingestuurd. In plaats van die te bekronen, verleent de jury liever een eervolle vermelding aan de schrijver van dit imponerende standaardwerk. Peter, chapeau!

Uit de vijf genomineerde inzendingen heeft de jury een verhaal gekozen dat in de traditie van de naamgever van de prijs draait om helden. Popgrootheden die de fantasie prikkelen. Die het jongensachtige plezier van met elkaar over muziek lullen naar boven halen. Waaruit een hongerige schrijver vervolgens een smeuïg verhaal tevoorschijn tovert. De schrijver van de winnende inzending ging een flinke uitdaging aan door twee uitgesproken persoonlijkheden tegenover elkaar te zetten. Hij slaagde erin hun reacties op zijn vragen volkomen organisch in elkaar te laten overgaan. Zijn verhaal is voortreffelijk geschreven, informatief, maar geeft ook de sfeer tijdens het gesprek uitstekend weer, net als het wederzijdse respect en de bewondering die de twee popiconen ondanks hun grote verschil in leeftijd voor elkaar hebben.

Voor zijn dubbelinterview met Iggy Pop en Josh Homme, gepubliceerd in Oor, kent de jury de achtste Jip Golsteijn Journalistiekprijs met grote waardering toe aan Thomas Snoeijs.

Winnend interview:

Interview Iggy Pop en Josh Homme

Close